ФОРУМ «ФОНД ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. КЛЮЧОВИЙ START-UP УКРАЇНИ»

23 червня 2016 року у м. Києві, в залі «Олімпійський дворик», НСК «Олімпійський», пройшов форум «ФОНД ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. КЛЮЧОВИЙ START-UP УКРАЇНИ», організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, в якому взяли участь Президент Асамблеї – Євген Романенко та учений секретар – Ірина Чаплай. Партнерами заходу виступили: Національна мережа торговельних центрів «Епіцентр К»; АТ «Ощадбанк»; УКРГАЗБАНК; Проект IFC «Енергоефективність у житловому секторі»; ПРОЕКТ USAID «МУНІЦИПАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ»; Енергоефективний пілотний проект, розроблений Німецьким товариством,  міжнародного співробітництва GIZ; «5 канал»; Україна – де Лаге Ланден Консалтинг Груп та ін.

Мета форуму –  поглиблення теоретико-методологічних та практичних підходів, що сприятимуть ефективному впровадженню нових методів і технологій формування Фонду енергоефективності в Україні.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися:

Володимир Гройсман – Прем’єр-міністр України, який розповів, що Україна є однією з найменш енергоефективних країн в Європі – у житловому секторі середнє споживання енергії в 2-3 рази вище, ніж у країнах Європейського Союзу та зазначив, що, на даний час, в Україні напрямку енергоефективності  приділяється максимальна увага усіх гілок влади. Ключовим у цьому процесі є розвиток енергосервісу.

Геннадій Зубко – Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, який присвятив свою доповідь актуальним проблемам українського ринку енергоефективності. «Мінрегіон працює над створенням нормативної бази щодо підвищення енергоефективності будівель та споруд.  В першу чергу, це стосується введення більш жорстких вимог до допустимих тепловтрат на опалення будинків. Зокрема, розроблено законопроект «Про енергетичну ефективність будівель», його прийняття сприятиме підвищенню енергетичної незалежності та енергетичної безпеки держави», – зазначив Геннадій Зубко. За його словами, обсяг українського ринку енергоефективності оцінюється у 55 млрд євро, річний потенціал може сягати 2 млрд євро та 100 тисяч робочих місць. Наразі ведеться робота щодо створення Фонду енергоефективності. Завданням Фонду буде залучення донорських коштів та міжнародної фінансової допомоги для підтримки проектів з енергоефективності та енергозбереження в Україні.

Павло Розенко – Віце-прем’єр-міністр України, який відзначив, що,  ключовою умовою реформи енергоефективності є впровадження в країні прозорого ринку житлово-комунальних послуг, а законодавство, в свою чергу, має стимулювати кожного громадянина до активної участі в енергоефективності. Необхідно долучити до цього процесу усіх громадян, зокрема і тих, хто отримує субсидії.

Олександр Данилюк – Міністр фінансів України, доповів про ключові завдання енергоефективності держави і відзначив, що енергетична незалежність країни коштує дорого, адже 25 років Україна втрачала незалежність, маючи дешевий  російський газ.

Також, з доповідями виступили: Ігор Насалик – Міністр енергетики та вугільної промисловості України; Пітер Вагнер – Голова групи підтримки України, Європейська комісія; Андрій Пишний – Голова правління, Ощадбанк; Дмитро Вовк – Голова, Національна комісія щодо здійснення державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП); Віталій Щербенко – Директор з адміністративної діяльності та енергоефективності, НАК «Нафтогаз України»; Ольга Бєлькова – Народний депутат України, Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Верховна Рада України; Олексій Рябчин – Народний депутат України, Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Верховна Рада України; Юрген Кейнхорст – Директор, Відділ співробітництва з країнами Східної Європи, Центральної Азії, Південного Кавказу та Північної Африки, Федеральне Міністерство навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки Німеччини; Володимир Гончаров – Заступник генерального директора,ТОВ «Епіцентр К»,  Депутат Київської міської ради.

Учасники форуму працювали у трьох дискусійних панелях за такими актуальними тематичними напрямами:

  1. Коли запрацює Фонд енергоефективності? Від Концепції до результатів.
  2. Звідки взяти гроші на реалізацію реформи? Монетизація субсидій, кредити, донорська допомога.
  3. Хто, як і чим утеплить ваші будинки?

      Проведення подібних заходів, які сприяють ефективному обміну думками спеціалістів про стан та тенденції розвитку Фонду енергоефективності в Україні, –  реальний крок до підвищення енергоефективності у житловому секторі, який на сьогодні є одним із найбільш енергоємних.

Усі запрошені були одностайними в тому, що, запропоновані під час Форуму, рекомендації дадуть реальний поштовх для подальших досліджень та розвитку галузі житлово-комунального господарства в Україні, в цілому.

Дізнайтесь більше інформації на сайті: http://www.minregion.gov.ua/

forum1-260x200NSV_5930-260x200 NSV_6039-260x200 NSV_59711-260x200