Вітання Євгена Романенка з Медовим Спасом!

Скоро медовий Спас - час купувати мед! Почім його продають ...

 

Шановні колеги!

Вітаю вас з Медовим Спасом!

Медовий Спас — перший із трьох свят Спаса, які щорічно відзначаються у серпні. Він святкується 14 серпня і ще має назву Маковія.

Свято Маковія утворилось з народних традицій та церковної дати. З одного боку — серпень визначний тим, що це місяць врожаю і щедрості матінки-природи, а саме до дня Медового Спаса треба зібрати урожай меду, адже після цього бджоли дають значно гірший мед. Звідси й пішла “медова” назва.

У цей день церква також відзначає Походження чесних древ Животворящого Хреста. Що це означає? Згідно з легендою, частка дерев’яного хреста, на якому розіп’яли Ісуса, врятувала  Константинополь від епідемії небачених масштабів, що передавалась через воду. Цією часткою освятили усі водойми в місті і вони очистились. Звідси й пішла традиція святити воду в цей день та приписувати їй цілющі властивості.

Ще одне трактування свята Маковія: в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Проте в народі назву сприймають як період, коли збирається новий урожай маку, котрий теж є одним з головних атрибутів Спаса.

Нехай це свято заохочує вас на благородну працю та добрі справи.

Давайте ділитися один з одним теплом і щирістю, відкривати наші серця доброті і миру.

Нехай радість свята стане надбанням кожного дому.

Міцного здоров’я, щастя, успіхів у справах, затишку та злагоди у сім’ях.

З повагою,

Президент Асамблеї,

доктор наук з державного управління,

професор, Заслужений юрист України           Є.О. Романенко