Представлення фахового видання Асамблеї на міжнародному науковому заході!!!

 

Експерт. № 2 (14) / 2021

24 травня 2021 року  заступник головного редактора журналу «Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління», директор Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України, проф. Владислав Федоренко взяв участь у Міжнародній конференції ректорів, деканів і редакторів фахових юридичних журналів «Нові напрямки і виклики в правничій науковій комунікації» («Nowe kierunki i wyzwania w prawniczej komunikacji naukowej»), організованій і проведеній Редакцією щоквартального журналу «Критика права» (включений до бази «Scopus») і Правничим міждисциплінарним науковим центром Академії Леона Козьмінського в Варшаві (Республіка Польща).

Під час заходу поважній  науковій спільності був представлений  фаховий (категорія Б) з державного управління та права журнал «Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління». Журнал видається під науковим керівництвом та за сприяння громадської наукової організації “Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління”.

Організатором і модератором заходу виступила DrHb, проф. Йоланта Яблонська-Бонса, яка є головним редактором часопису «Критика права» та входить до редколегії електронного наукового видання «Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління». З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Академії Леона Козьмінського в Варшаві DrHb, проф. Гжегош Мазурек.

Учасники конференції обговорили актуальні проблеми формування та видання правничих часописів, індексації наукових публікацій, доброчесності та якості наукових статей, включення журналів до наукометричних баз «Scopus» і «Web of Science» та ін.

Директор Центру В. Федоренко, який є заступником головного редактора журналу «Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління» взяв участь у дискусії та виступив із проблематики щодо досвіду запобігання плагіату в правничих часописах в Україні. Зокрема, В. Федоренко зазначив наступне:

«Однією з найбільш небезпечних перешкод для розвитку науки в Україні та за кордоном залишається плагіат в наукових творах – монографіях, наукових статтях, звітах науково-дослідних робіт тощо.

Феномен плагіату відомий європейській цивілізації іще з Античних часів. Сучасники знаходять запозичення в роботах Вергілія, Геродота, Плутарха із творів інших античних істориків. Але, плагіат у наукових творах з’явився значно пізніше. Цьому передувало щонайменше два чинники:

1) винайдення та промислове застосування Й. Ґуттенбергом з 1450 року верстатного книгодрукарства, його удосконалення через винайдення офсетного друку та  «www-революцію» XX–XXI ст.;

2) відокремлення науки від релігії внаслідок Реформації та «наукової революції» в XVII–XVIII ст. і її стрімкий розвиток через наукові твори.

Доступність і простота в матеріалізації наукових творів створила спокусу неправомірного використання чужих творів чи їх фрагментів недобросовісними науковцями, які прагнуть отримувати:

а) моральне задоволення від визнання суспільством своїх наукових «здобутків»;

б) присвоєння наукових ступенів і вчених звань, які сприяють підвищенню соціального статусу їх носіїв;

в) здобуття матеріальних благ, через зайняття відповідних посад і отримання надбавок за наукові ступені та вчені звання.

Однією із універсальних, найбільш доступних для оприлюднення та, водночас, обов’язкових видів і форм наукових творів є статті у фахових часописах і збірниках наукових статей. Разом із тим, оперативність видання наукових статей у фахових часописах створює проблему їх якості та дотримання принципів академічної добросовісності.

У більшості часописів в Україні, як і в Польщі та інших державах Центральної та Східної Європи, ця проблема посилюється й тим, що більшість досвідчених учених прагнуть публікуватися в часописах, що віднесені до наукометричних баз «Scopus» і «Web of Science». Хоча, в 2021 році в Україні до бази «Scopus» віднесено лише один правничий часопис – «Вісник Національної академії правових наук України».

Відповідно, перед редакціями правничих наукових часописів в Україні постають проблеми щодо запобігання плагіату в наукових статтях. У першу чергу, в кваліфікаційних статтях аспірантів, які часто пишуться «на швидкість і на кількість».

І, на останок, важливим є подальший моніторинг і контроль уже виданих у часописі статей на предмет їх якості та доброчесності, забезпечення зворотного зв’язку з читацькою аудиторією часопису, обговорення спільних проблем юридичних часописів на міжнародному рівні».

Міжнародна конференція була проведена в режимі інтернет-стрімінгу.