Вітання Романенка Євгена Олександровича з днем святих апостолів Петра і Павла!

Петра и Павла (Петров день) 2020 - 12 июля, воскресенье

 

Дорогі колеги!

 

Щиро вітаю Вас з днем святих апостолів Петра і Павла!

Це свято відоме з часів раннього християнства і святкувалося в Римській імперії, як на Сході, так і на Заході. Він названий на честь апостолів Петра і Павла, які проповідували християнство по всьому світу. Обидва вони прийняли мученицьку смерть за віру – з різницею в один рік.

У цей день в 258 році в Римі були перенесені їх мощі. Однак зміст цієї події втратилося в століттях, і тепер це свято сприймається як поминання мучеництва обох апостолів.

Почитати святих великомучеників стали відразу після їх страти. Для перших християн місце їх поховання було священним. У IV столітті Костянтином Великим були споруджені храми в честь святих апостолів у Римі і Константинополі. Спільне святкування – 29 червня (ст. ст.) – вже в перші століття християнства було поширене. Православна Церква в день пам’яті цих святих, прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла, прославляє в них образ звернення грішних і тих, хто виправляється: в Петрі – образ грішного від Господа і що покаявся, у Павлові – образ того, хто чинив опір проповіді Господній і потім повірив.

За церковними переказами, князь Володимир привіз з Корсуня ікону святих апостолів Петра і Павла, яка згодом була піднесена в дар Новгородському Софійському собору. У цьому ж соборі досі збереглися фрески XI століття із зображенням апостола Петра. У Київському Софійському соборі є настінні розписи, що зображують святих, вони відносяться до XI–XII століттям.

У цей день бажаю Вам, Вашим рідним та близьким, щоб імена цих святих, що є символом чистоти, щирої віри і служіння Богу, дарували здоров’я, терпіння, зміцнення віри, бадьорість духу, силу волі та натхнення для нових світлих звершень!

Відкритості Вашій душі і мудрості – помислам!

 

 

З повагою,

Президент Асамблеї, доктор наук з державного управління,

професор, Заслужений юрист України                       Є.О. Романенко